Hepatitis B

Besmetting met Hepatitis B kan op verschillende manieren gebeuren. Het Hepatitis B virus wordt overgedragen door contact met menselijk bloed of andere lichaamsvloeistof, bij bijvoorbeeld prik-, snij-, spat-, bijt- of krab- accidenten in de zorg of schoonmakers en gemeentewerkers die zich prikken aan een gebruikte naald. Maar ook personeel in veiligheid, openbare orde en hulpverlening (politie, ambulance, brandweer) loopt risico.

Hepatitis B is een leverontsteking veroorzaakt door een infectie met het hepatitis B virus. Besmetting met dit virus kan leiden tot levercirrose en leverkanker. Dragers kunnen, ook als er geen symptomen zijn, hepatitis B overdragen op anderen.

Een Hepatitis B vaccinatietraject bestaat uit 3 vaccinaties met als aanbevolen vaccinatieschema 0-1-6 maanden. 4 tot 8 weken na de laatste vaccinatie volgt een bloedonderzoek (titerbepaling) waarbij wordt vastgesteld of de medewerker voldoende antistoffen heeft opgebouwd.

Het implementeren van een Hepatitis B vaccinatiebeleid is meestal niet eenvoudig. Het kost tijd en veel aandacht. Organisaties kunnen ervoor kiezen om hun medewerkers een continue vaccinatieprogramma aan te bieden, maar vaak is het efficiënter om vaccinaties enkele malen per jaar aan te bieden. Laat ons u adviseren in de mogelijkheden en de beste methode voor uw organisatie.

Praktijkrichtlijn voor bedrijfsartsen hepatitis B vaccinatie van risicolopend personeel

De praktijkrichtlijn van het RIVM geeft informatie over hepatitis B vaccinatie voor risicolopende medewerkers met een beroepsgebonden risico. Met deze richtlijn wordt een praktische handreiking gegeven om een hepatitis B vaccinatie beleid te kunnen vormgeven. U kunt de richtlijn hieronder downloaden.

Voor hepatitis B-vaccinatie van (mogelijk) risicovormend personeel, raadpleeg de landelijke richtlijn ‘Preventie transmissie van hepatitis B van medisch personeel naar patiënten’, 3e editie, vastgesteld op 10 september 2012, door de Commissie preventie iatrogene transmissie van HBV, HCV en hiv. Deze richtlijn en overige richtlijnen omtrent hepatitis B zijn te vinden op de website van het RIVM (www.rivm.nl).

Tarieven

De tarieven voor een compleet Hepatitis B vaccinatietraject inclusief titer bepaling zijn afhankelijk van het aantal medewerkers en het aantal locatiebezoeken. Voor dit soort vaccinatietrajecten wordt altijd een offerte op maat gemaakt. Neemt u hiervoor contact met ons op. De overheid subsidieert Hepatitis B vaccinatietrajecten voor zorg stagiaires.