PrikPunt voor prikaccidenten op het werk.

PrikPunt is het landelijke 24-uurs meld- en adviespunt van VaccinatieZorg voor prik-, snij-, bijt-, spat- of krabaccidenten op het werk. Als de organisatie (waarvoor u werkt) is aangesloten bij PrikPunt, kunt u tegen een voordelig tarief gebruik maken van onze eerste hulp bij prikaccidenten. Vele organisaties kozen al voor een aansluiting bij PrikPunt, zoals instellingen in de zorgsector, hulpdiensten, reinigingsdiensten, maatschappelijke opvang en mondzorg. U bent met PrikPunt verzekerd van gedegen advies en zorgvuldige begeleiding bij een prikaccident.

Interventie op locatie / Zorgring.

Blijkt behandeling nodig, dan regelt PrikPunt de juiste behandeling voor de medewerker. Voor de medische (be)handeling(en) na een prikaccident bezoeken wij de medewerker (of de bron indien bekend) op locatie. Een afspraak bij de eigen huisarts behoort eveneens tot de mogelijkheden, onder de regie van PrikPunt. Daarnaast maken wij gebruik van samenwerking met ziekenhuizen en bloedafnamediensten in de regio via onze ‘Zorgring.

De voordelen van PrikPunt op een rij

• 24 uur per dag deskundige opvang bij prikaccidenten
• Eén centraal meld- en adviespunt
Interventie op locatie
• Heldere richtlijnen en uniforme protocollen
• Nazorg voor betrokken werknemer(s)

Wat is een prikaccident?

Prikaccident is een verzamelnaam voor prik-, snij-, bijt-, spat- of krabongevallen, waarbij iemand in contact komt met het bloed of lichaamsvloeistof van een ander. In Nederland lopen 1 miljoen werknemers kans op besmetting met bijvoorbeeld hepatitis B, hepatitis C of HIV. Daarbij gaat het onder meer om artsen, verpleegkundigen, schoonmakers, gevangenbewaarders, plantsoenreinigers en agenten. Besmetting is gevaarlijk voor de drager, maar ook voor degenen die onder zijn zorg vallen, zoals patiënten. Razendsnel handelen is dus belangrijk!

Wat te doen bij een prikaccident?

Meldpunt prikaccidenten

Bij PrikPunt kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht. Aan de hand van een protocol bepalen onze deskundigen hoeveel risico uw werknemer loopt op besmetting met een ernstige ziekte. PrikPunt werkt nauw samen met arts microbiologen en met het Nationaal Hepatitis Centrum (thans Nederlandse Leverpatiënten Vereniging).

Informatie van de overheid

Op de website Arboportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt u meer informatie over wet- en regelgeving met betrekking tot prikaccidenten en het voorkomen daarvan.