Wie wel / Wie niet?

De griepvaccinatie wordt nogal eens gezien als een vaccinatie die alleen bedoeld is voor ouderen. Dit is absoluut niet waar! Griepvaccinatie is er voor iedereen die niet de griep wil krijgen. Griep is een vervelende ziekte die je eenvoudig kunt voorkomen door een griepvaccinatie.

Griepvaccinatie-wie-wel-niet

Productieproces van het vaccin

De meeste mensen (99,5%) kunnen zonder probleem gevaccineerd worden. Er zijn een paar uitzonderingsgevallen die meestal te maken hebben met het productieproces van het vaccin. Griepvaccins worden gekweekt op basis van kippeneieren. Dat betekent dus dat mensen met een allergie voor kippeneiwit of veren niet gevaccineerd mogen worden. Daarnaast kunnen er overgevoeligheden zijn voor bepaalde antibiotica of middelen die ook in huidreinigingsmiddelen gebruikt worden. Ook Guillain Barré patiënten mogen niet gevaccineerd worden.

Hoe kun je een griepvaccinatie krijgen?

  • Degene die de griepvaccinatie binnen je organisatie coördineert kan je vertellen hoe je je kunt inschrijven.
  • Voordat de arts je vaccineert vul je een korte vragenlijst in over je gezondheid.
  • De arts geeft je een vaccinatie in je bovenarm. Kies de arm die je het minst gebruikt, want soms kan je arm wat stijfjes aanvoelen na de vaccinatie.
  • De griepvaccinatie wordt aangeboden door je werkgever. Deelname is op vrijwillige basis.

Helaas heeft de wetenschap niet 100% kunnen aantonen dat griepvaccinatie geen gevaar oplevert voor het ongeboren kind. Wij adviseren dan ook dat u alleen een griepvaccinatie neemt na de eerste drie maanden van de zwangerschap als u vaak last heeft van griep of wanneer u carapatiënt bent. Bij twijfel dient u uw (huis)arts te raadplegen.