Meldpunt Tekenbeten

Het risico van een tekenbeet

Het oplopen van de ziekte van Lyme door een tekenbeet is niet alleen een individueel beroepsrisico voor uw werknemers, ook voor u als werkgever vormt het een risico. U voorkomt dat liever door het nemen van preventieve maatregelen en door deskundig advies en behandeling bij een mogelijke besmetting. PrikPunt, landelijk meldpunt van VaccinatieZorg, biedt u ondersteuning in goed werkgeverschap en het voorkomen van ziekte via het Meldpunt Tekenbeten.

Waaruit bestaat de dienstverlening van Meldpunt Tekenbeten?

Als een werknemer een tekenbeet heeft opgelopen dan kan hij/zij voor beantwoording van een van de onderstaande vragen bellen met het Meldpunt Tekenbeten. De verpleegkundige die de werknemer aan de lijn krijgt, neemt de situatie door, geeft advies en bepaalt of het nodig is om te starten met antibiotica. Dit gebeurt aan de hand van de officiële LCI-richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Indien nodig kan deze verpleegkundige een arts-microbioloog raadplegen of doorverwijzen naar een speciale Lyme-poli. De verpleegkundige van PrikPunt legt uit wat er verder moet gebeuren.

Welke vragen beantwoorden wij?

De verpleegkundige van het meldpunt geeft over de volgende onderwerpen advies:

  • Is het een tekenbeet?
  • Is de teek juist verwijderd?
  • Is er antibiotica nodig?
  • Zijn er gezondheidsklachten na een beet?

U kunt ook bij het Meldpunt Tekenbeten terecht voor voorlichting in het kader van preventie en bewustwording.

Het Meldpunt Tekenbeten

Het Meldpunt Tekenbeten is 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken via telefoonnummer 088 – 774 54 77 voor meldingen en met vragen die later bij de werknemer opkomen. Afhandeling van de melding over een tekenbeet gebeurt zoveel mogelijk tijdens kantooruren.

Tekenbeten (Werkgever) PDFTekenbeten (Werknemer) PDF

PrikPunt

PrikPunt is het landelijke 24-uurs meld- en adviespunt van VaccinatieZorg voor prik-, snij-, bijt-, spat- of krabaccidenten op het werk. U bent met PrikPunt verzekerd van gedegen advies en zorgvuldige begeleiding bij een prikaccident.

Lees verder...

Beroepsrisico vaccinatie

In sommige beroepen komen medewerkers vaker dan gemiddeld in aanraking met allerlei bacteriën en virussen (biologische agentia). Daarmee is blootstelling aan biologische agentia een arbeidsrisico voor de organisatie.

Lees verder...

Griep? Geen grap!

Griep is een vervelende ziekte die je vaak dagenlang in bed houdt. Meestal loop je griep op aan het einde van de wintermaanden of soms aan het begin van de lente. Uiteraard is griep vervelend voor jezelf, maar ook voor iedereen om je heen.

Lees verder...