Over Hepatitis B

Hepatitis B

Wat is Hepatitis B?
Hepatitis B is een leverontsteking veroorzaakt door een infectie met het hepatitis B-virus. Deze infectie kan leiden tot symptomen als moeheid, koorts, slechte eetlust, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en braken. In het algemeen zijn we in staat met hulp van ons afweersysteem het virus uit het lichaam te verwijderen. Het komt helaas ook voor dat het virus zich blijvend in de lever nestelt en de ziekte chronisch wordt. Wanneer iemand drager is van het hepatitis B-virus, kan de ziekte leiden tot levercirrose en leverkanker. Dragers kunnen, ook als er geen symptomen zijn, hepatitis B overdragen op anderen.

Hoe raak je besmet?
Besmetting met hepatitis B kan op verschillende manieren gebeuren. Het hepatitis B-virus wordt overgedragen door contact met menselijk bloed of andere lichaamsvloeistof, bij bijvoorbeeld prik-, snij-, spat-, bijt- of krab- accidenten in de zorg of schoonmakers en gemeentewerkers die zich prikken aan een gebruikte naald. Maar ook personeel in veiligheid, openbare orde en hulpverlening (politie, ambulance, brandweer) loopt risico.

Hoe kan Hepatitis B worden voorkomen?
Het zorgvuldig omgaan met bloed en bloedproducten, ter voorkoming van prik- , snij- , bijt- en spataccidenten zijn mogelijkheden om besmetting met hepatitis B te beperken. De praktijk wijst echter uit dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Vaccinatie biedt daardoor de meest effectieve bescherming tegen besmetting met Hepatitis B.

Het afweersysteem vormt na vaccinatie in het algemeen voldoende beschermende antistoffen tegen het hepatitis B virus. Bij een eventuele besmetting is het lichaam dan in staat snel en effectief af te rekenen met het virus, zodat ziekte wordt voorkomen.

Laat ons u adviseren in de mogelijkheden en de beste methode voor uw organisatie.

Een hepatitis B vaccinatietraject bestaat uit 3 vaccinaties met als aanbevolen vaccinatieschema 0-1-6 maanden. 4 tot 8 weken na de laatste vaccinatie volgt een bloedonderzoek (titerbepaling) waarbij wordt vastgesteld of voldoende antistoffen zijn opgebouwd.

Tarieven en werkwijze

Het implementeren van een Hepatitis B vaccinatiebeleid is meestal niet eenvoudig. Het kost tijd en veel aandacht. Organisaties kunnen ervoor kiezen om hun medewerkers een continue vaccinatieprogramma aan te bieden, maar vaak is het efficiënter om vaccinaties enkele malen per jaar aan te bieden. Laat ons u adviseren in de mogelijkheden en de beste methode voor uw organisatie.

Voor het verzorgen van Hepatitis B vaccinatietrajecten inclusief titer bepaling wordt altijd een offerte op maat gemaakt. Neemt u hiervoor contact met ons op. De overheid subsidieert Hepatitis B vaccinatietrajecten voor zorg stagiaires.

Praktijkrichtlijn voor bedrijfsartsen hepatitis B vaccinatie van risicolopend personeel

De praktijkrichtlijn van het RIVM geeft informatie over hepatitis B vaccinatie voor risicolopende medewerkers met een beroepsgebonden risico. Met deze richtlijn wordt een praktische handreiking gegeven om een hepatitis B vaccinatie beleid te kunnen vormgeven. U kunt de actuele versie van de richtlijn vinden op de website van het RIVM.

Voor hepatitis B-vaccinatie van (mogelijk) risicovormend personeel, raadpleeg de landelijke richtlijn ‘Preventie transmissie van hepatitis B van medisch personeel naar patiënten’, 3e editie, vastgesteld op 10 september 2012, door de Commissie preventie iatrogene transmissie van HBV, HCV en hiv. Deze richtlijn en overige richtlijnen omtrent hepatitis B zijn te vinden op de website van het RIVM (www.rivm.nl).

Praktijkrichtlijn PDF

PrikPunt

PrikPunt is het landelijke 24-uurs meld- en adviespunt van VaccinatieZorg voor prik-, snij-, bijt-, spat- of krabaccidenten op het werk. U bent met PrikPunt verzekerd van gedegen advies en zorgvuldige begeleiding bij een prikaccident.

Lees verder...

Beroepsrisico vaccinatie

In sommige beroepen komen medewerkers vaker dan gemiddeld in aanraking met allerlei bacteriën en virussen (biologische agentia). Daarmee is blootstelling aan biologische agentia een arbeidsrisico voor de organisatie.

Lees verder...

Griep? Geen grap!

Griep is een vervelende ziekte die je vaak dagenlang in bed houdt. Meestal loop je griep op aan het einde van de wintermaanden of soms aan het begin van de lente. Uiteraard is griep vervelend voor jezelf, maar ook voor iedereen om je heen.

Lees verder...