Beroepsrisico vaccinaties
In sommige beroepen komen medewerkers vaker dan gemiddeld in aanraking met allerlei bacteriën en virussen (biologische agentia). Daarmee is blootstelling aan biologische agentia een arbeidsrisico voor de organisatie en de mensen die er werken. Uitgangspunt daarbij is de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Als goed werkgever neemt u uw verantwoordelijkheid voor de gevolgen van arbeidsrisico’s. Niet alleen voor alle medewerkers, maar ook voor uitzendkrachten en stagiaires en zelfs bezoekers.
"Als goed werkgever neemt u uw verantwoordelijkheid voor de gevolgen van arbeidsrisico’s."
Medewerkers met een verhoogd beroepsrisico op infectieziekten als hepatitis A of hepatitis B en tetanus, krijgen het advies zich te laten vaccineren. Daarmee vervult u uw zorgplicht als goed werkgever en optimaliseert u de inzet van uw medewerkers. VaccinatieZorg ondersteunt u daarbij.
Hepatitis A
Besmetting met hepatitis A kan op verschillende manieren gebeuren. Het hepatitis A virus wordt met de ontlasting uitgescheiden. Besmetting vindt met name plaats via besmet water en voedsel, maar het kan ook via besmette voorwerpen en handen. Mensen die voor hun beroep in aanraking komen met afvalwater zoals rioolwerkers en medewerkers van een afvalwaterzuivering lopen reëel gevaar van besmetting.
Kinkhoest
De laatste jaren is er een sterke toename van het aantal kinkhoestgevallen in Nederland. Met name bij zuigelingen kan dit leiden tot ziekenhuisopname en in sommige gevallen zelfs tot de dood. Recent is vanuit de gezondheidsraad het advies gegeven om bepaalde doelgroepen te (her)vaccineren tegen Kinkhoest, zoals medewerkers in de kinderopvang, kraamhulp, en in ziekenhuizen, ter bescherming van jonge baby’s.
Hepatitis B
Besmetting met Hepatitis B kan op verschillende manieren gebeuren. Het Hepatitis B virus wordt overgedragen door contact met menselijk bloed bij bijvoorbeeld prikaccidenten in de zorg of schoonmakers en gemeentewerkers die zich prikken aan een gebruikte naald. Maar ook medewerkers van ambulancediensten, politie en brandweer en in alle mondzorg beroepen bestaat het risico op het oplopen van hepatitis B bij een prik-, snij-, krab-, bijt- of spataccident.
DTP
DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Een DTP vaccinatie wordt in de regel genomen om medewerkers te beschermen tegen Tetanus. Bij beroepen met een risico op verontreinigde verwondingen is er risico op tetanus.
Heeft u vragen over deze informatie of wilt u meer weten over onze producten en diensten? Neem dan contact op met het team van VaccinatieZorg.
PrikPunt
PrikPunt is het landelijke 24-uurs meld- en adviespunt van VaccinatieZorg voor prik-, snij-, bijt-, spat- of krabaccidenten op het werk. U bent met PrikPunt verzekerd van gedegen advies en zorgvuldige begeleiding bij een prikaccident.
Beroepsrisico vaccinatie
In sommige beroepen komen medewerkers vaker dan gemiddeld in aanraking met allerlei bacteriën en virussen (biologische agentia). Daarmee is blootstelling aan biologische agentia een arbeidsrisico voor de organisatie.
Griep? Geen grap!
Griep is een vervelende ziekte die je vaak dagenlang in bed houdt. Meestal loop je griep op aan het einde van de wintermaanden of soms aan het begin van de lente. Uiteraard is griep vervelend voor jezelf, maar ook voor iedereen om je heen.