MRSA

MRSA dienstverlening voor werknemers via PrikPunt

De Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) is tot nu toe de meest bekende resistente bacterie die zich verspreidt in de gezondheidszorg. De bacterie is niet gevoelig voor een aantal veel gebruikte antibiotica, waaronder de antibiotica die doorgaans wordt gebruikt voor stafylokokken infecties. Informeel heet MRSA ‘de ziekenhuisbacterie’ omdat MRSA vooral wordt opgelopen in ziekenhuizen. MRSA wordt binnen de zorg in toenemende mate ook buiten de ziekenhuizen gevonden, zoals in de ambulancesector, in verzorg- en verpleeghuizen én in de thuiszorg. Binnen de zorg in Nederland wordt met een 'search and destroy' beleid de MRSA bacterie zoveel mogelijk bestreden.

Bij de MRSA dienstverlening van VaccinatieZorg kunnen werknemers in de gezondheidszorg die mogelijk besmet zijn geraakt zich melden bij de PrikPunt meldlijn via 088 - 774 54 63 voor een risico-inschatting en advies en het verstrekken van kweekmateriaal. Een werkgever kan hiervoor een contract afsluiten of er kan op incidentele basis een melding in behandeling worden genomen (tarieven en een offerte worden op aanvraag verstrekt). Met een aantal brancheorganisaties in de thuiszorg heeft VaccinatieZorg hiervoor een raamovereenkomst afgesloten.

Werkgerelateerd

Onze MRSA dienstverlening is alleen bedoeld voor werkgerelateerde meldingen van gezondheidszorg medewerkers.

MRSA wat u moet doen bij een mogelijke besmetting?

MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus) is een bacterie die infecties kan veroorzaken bij mensen met een verminderde weerstand. De bacterie is ongevoelig (resistent) voor een aantal in Nederland gebruikte antibiotica en moet daarom, indien nodig, behandeld worden met zogenaamde 2e lijns antibiotica. In uw werk kunt u te maken krijgen met een MRSA-besmetting. Als u besmet bent met MRSA heeft dat gevolgen voor uzelf, uw werk, uw collega’s en patiënten. Wanneer is er sprake van een MRSA-risico?

U kunt op verschillende manieren besmet raken met de MRSA-bacterie. Hieronder noemen we de belangrijkste:

  • U heeft in contact gestaan met een MRSA-besmette patiënt
  • U heeft onlangs in een buitenlands ziekenhuis gelegen
  • U heeft in het buitenland een behandeling ondergaan
  • U heeft in een buitenlands ziekenhuis of verpleeghuis gewerkt of verblijft daar regelmatig
  • U bent in het verleden met MRSA besmet geraakt
  • U werkt mee of woont op een bedrijf voor intensieve veehouderij (kalveren, vleeskuikens of varkens)

Als er een risico is dat u besmet bent met MRSA kunt u anderen besmetten, ook als u zelf niet ziek bent. Het is dus belangrijk dat u een en ander meldt! Vooral patiënten met een verminderde weerstand lopen risico als zij door u besmet worden. Daarom heeft dit ook gevolgen voor uw werk.

Waar kunt u zich melden?

Als er een kans is dat u tijdens/door uw werk besmet bent geraakt met MRSA, bel dan zo spoedig mogelijk met de PrikPunt meldlijn. De verpleegkundige die u aan de lijn krijgt, neemt met u de situatie door en bepaalt of het nodig is om kweken af te nemen. Dit gebeurt aan de hand van officiële richtlijnen van de Stichting Werkgroep Infectie Preventie (WIP). Indien nodig kan deze verpleegkundige direct een arts-microbioloog raadplegen. De verpleegkundige van PrikPunt legt uit wat er verder moet gebeuren en geeft een advies of u aan het werk kunt blijven.

Meer weten?

Voor meer informatie over PrikPunt of de MRSA dienstverlening of het maken van een afspraak neemt u contact op met ons.

MRSA (Werkgever) PDFMRSA (Werknemer) PDF

PrikPunt

PrikPunt is het landelijke 24-uurs meld- en adviespunt van VaccinatieZorg voor prik-, snij-, bijt-, spat- of krabaccidenten op het werk. U bent met PrikPunt verzekerd van gedegen advies en zorgvuldige begeleiding bij een prikaccident.

Lees verder...

Beroepsrisico vaccinatie

In sommige beroepen komen medewerkers vaker dan gemiddeld in aanraking met allerlei bacteriën en virussen (biologische agentia). Daarmee is blootstelling aan biologische agentia een arbeidsrisico voor de organisatie.

Lees verder...

Griep? Geen grap!

Griep is een vervelende ziekte die je vaak dagenlang in bed houdt. Meestal loop je griep op aan het einde van de wintermaanden of soms aan het begin van de lente. Uiteraard is griep vervelend voor jezelf, maar ook voor iedereen om je heen.

Lees verder...