Over Hepatitis A

Hepatitis A

Wat is Hepatitis A?
Hepatitis A (geelzucht) is een zeer besmettelijke virusinfectie van de lever, veroorzaakt door het hepatitis A virus. Volwassenen die hepatitis A krijgen, zijn vaak 4 tot 6 weken ziek. Een kwart van deze mensen blijft nog langer ziek. En in sommigen gevallen zijn mensen zelfs een half jaar of langer niet in staat om te werken.

Hoe raak je besmet?
Besmetting met hepatitis A kan op verschillende manieren gebeuren. Het hepatitis A virus wordt onder andere met de ontlasting uitgescheiden en kan vervolgens via besmette handen of voorwerpen worden verspreidt. Daarnaast vindt besmetting plaats via besmet water en voedsel. Wanneer het gaat over beroepsrisico's, lopen mensen die voor hun beroep in aanraking komen met afvalwater reëel gevaar, zoals rioolwerkers en medewerkers van een afvalwaterzuivering.

Hoe kan Hepatitis A worden voorkomen?
Preventief vaccineren tegen Hepatitis A zorgt ervoor dat het lichaam zelf antistoffen tegen hepatitis A maakt. Zo raakt u beschermd zonder dat u daar ziek van wordt. Het toedienen van twee vaccinaties, min. 6 tot max. 12 maanden na elkaar, zorgt voor een jarenlange bescherming (tenminste 25 jaar). Vaak wordt een vaccinatie tegen Hepatitis A gecombineerd met een vaccinatie tegen Tetanus (DTP). Ook is het mogelijk een combinatievaccin te nemen tegen Hepatitis B.

Tarieven

De tarieven voor Hepatitis A vaccinaties zijn afhankelijk van het aantal medewerkers en het aantal locaties dat moet worden bezocht en een uitvoering in combinatie met andere vaccinaties (hepatitis B, griep). Neemt u contact op met ons voor advies en een offerte op maat.

PrikPunt

PrikPunt is het landelijke 24-uurs meld- en adviespunt van VaccinatieZorg voor prik-, snij-, bijt-, spat- of krabaccidenten op het werk. U bent met PrikPunt verzekerd van gedegen advies en zorgvuldige begeleiding bij een prikaccident.

Lees verder...

Beroepsrisico vaccinatie

In sommige beroepen komen medewerkers vaker dan gemiddeld in aanraking met allerlei bacteriën en virussen (biologische agentia). Daarmee is blootstelling aan biologische agentia een arbeidsrisico voor de organisatie.

Lees verder...

Griep? Geen grap!

Griep is een vervelende ziekte die je vaak dagenlang in bed houdt. Meestal loop je griep op aan het einde van de wintermaanden of soms aan het begin van de lente. Uiteraard is griep vervelend voor jezelf, maar ook voor iedereen om je heen.

Lees verder...