Meldlijn Tekenbeten

Meldlijn Tekenbeten: preventie en advies

Een tekenbeet: risico voor werkgever en werknemer

Het oplopen van de ziekte van Lyme door een tekenbeet tijdens het werk, is in een aantal sectoren een beroepsrisico. Een risico dat u als werkgever liever voorkomt door het nemen van preventieve maatregelen en door deskundig advies en behandeling ter voorkoming van een besmetting. VaccinatieZorg biedt deze ondersteuning via de Meldlijn Tekenbeten. Zo ondersteunt VaccinatieZorg u bij goed werkgeverschap.

Waaruit bestaat de dienstverlening van de Meldlijn Tekenbeten?

De Meldlijn Tekenbeten ondersteunt zowel bij preventieve maatregelen, zoals bijvoorbeeld vaccinatie (FSME), deskundig advies en behandeling waardoor een besmetting mogelijk voorkomen kan worden. Wij bieden daarmee een unieke dienstverlening.

Preventie: De Meldlijn Tekenbeten verzorgt voorlichting in het kader van preventie en bewustwording.
Advies en behandeling: Een medewerker die tijdens het werk een tekenbeet heeft opgelopen, kan bellen met de Meldlijn Tekenbeten. De verpleegkundige van de meldlijn neemt samen met de medewerker de situatie door een geeft advies over de volgende onderwerpen:

 • Is het een tekenbeet?
 • Is de tekenbeet juist verwijderd?
 • Is er antibiotica nodig?
 • Wat moet ik doen als ik klachten heb na een beet?

Aan de hand van de officiële richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) wordt een risicobeoordeling gemaakt. Indien nodig raadpleegt de verpleegkundige onze arts-microbioloog. Vervolgens legt de verpleegkundige aan de werknemer uit wat er verder moet gebeuren. Tot de opties behoren het voorschrijven van antibiotica en het door- of terugverwijzen naar de eigen huisarts. Indien nodig kan de eigen huisarts de werknemer doorverwijzen naar de Lyme-poli.

Meldlijn Tekenbeten

De Meldlijn Tekenbeten is te bereiken via telefoonnummer 088 77 454 77 voor meldingen en bij vragen die later bij de werknemer opkomen. Afhandeling van de melding over een tekenbeet gebeurt zoveel mogelijk tijdens kantooruren.

Neem contact op

  Aanhef Dhr.Mevr.

  Neem telefonisch contact met mij op

  Opmerkingen

  PrikPunt

  PrikPunt is het landelijke 24-uurs meld- en adviespunt van VaccinatieZorg voor prik-, snij-, bijt-, spat- of krabaccidenten op het werk. U bent met PrikPunt verzekerd van gedegen advies en zorgvuldige begeleiding bij een prikaccident.

  Lees verder...

  Beroepsrisico vaccinatie

  In sommige beroepen komen medewerkers vaker dan gemiddeld in aanraking met allerlei bacteriën en virussen (biologische agentia). Daarmee is blootstelling aan biologische agentia een arbeidsrisico voor de organisatie.

  Lees verder...

  Griep? Geen grap!

  Griep is een vervelende ziekte die je vaak dagenlang in bed houdt. Meestal loop je griep op aan het einde van de wintermaanden of soms aan het begin van de lente. Uiteraard is griep vervelend voor jezelf, maar ook voor iedereen om je heen.

  Lees verder...