Nee, dit kan niet. Antibiotica werken alleen bij bacteriën en niet bij virussen. Influenza wordt veroorzaakt door een virus waartegen antibiotica niet werken.
Archieven
Ik ben allergisch voor kippenei-eiwit, mag ik een Influenzavaccin krijgen?
Nee, in dat geval niet. Een allergie voor kippenei-eiwit komt heel zelden voor. Als u zonder problemen producten kunt eten waar kippenei-eiwit in zit, zoals ei, pannenkoek of cake dan is een allergie niet waarschijnlijk. Bespreek in geval van een allergie voor kippen-eiwit eerst met uw eigen huisarts of het verstandig is om een Influenzavaccin te halen.
Moet ik jaarlijks ingeënt worden?
Omdat influenzavirussen regelmatig veranderen (muteren), is het nodig elk jaar opnieuw het Influenzavaccin te halen. Heeft u influenza gehad of heeft u een Influenzavaccin gekregen? Dan maakt uw lichaam alleen afweerstoffen voor deze influenzavirussen aan.
Ik krijg influenza van het Influenzavaccin!?
Dit is niet mogelijk, omdat er alleen kleine deeltjes van dode virussen in het Influenzavaccin zitten. Deze dode deeltjes zijn onschadelijk en kunnen geen influenza veroorzaken.
Ik ben gezond, dus een griepvaccinatie is dan toch niet nodig?
Ook al voel je je gezond, je kan snel en erg ziek worden door de influenza. Het Influenzavaccin zorgt voor een hogere weerstand tegen influenza en zorgt ervoor dat je minder ernstig ziek wordt.
Wat levert de griepvaccinatie op?
- De griep hebben is niet prettig voor zowel de medewerker als de werkgever. De medewerker ligt 5 tot 10 dagen ziek in bed en kan niet deelnemen aan het arbeidsproces, maar ook niet aan zijn eigen sociale leven; kinderen moeten naar school, sportcompetitie loopt gevaar, vakantie moet uitgesteld of afgezegd worden.
- Het werk moet toch doorgang vinden. Werkgever moet in sommige gevallen op zoek naar een vervanger of loopt zelfs omzet mis. Werknemer zal tegen een achterstand aanlopen die hij moet inhalen.
- Financieel gezien levert iedere geïnvesteerde euro in griepvaccinatie ongeveer vier euro op in minder ziekteverzuim. VaccinatieZorg hanteert een model van Nyfer, het onderzoeksinstituut van Nijenrode, voor het berekenen van de kostenvoordelen. Een kosteneffectiviteitberekening en een exemplaar van het door Nyfer opgestelde rapport worden u kosteloos toegestuurd.
Is er kans op bijwerkingen bij de influenzavaccinatie?
De influenzavaccinatie heeft slechts zelden nare bijwerkingen. Uit gegevens van Lareb blijkt dat de eventuele bijwerkingen van het Influenzavaccin vooral mild van aard zijn. Het Influenzavaccin kan op de 1e dag wat pijn, roodheid en dikte op de arm veroorzaken. Dit gaat na 1-2 dagen vanzelf over. Soms kunnen mensen zich na de 1e dag niet zo lekker voelen maar dat is een normale onschuldige reactie van het lichaam op de inenting.
Mag iedereen gevaccineerd worden?
U ontvangt een gezondheidsverklaring waarop wij enkele vragen stellen voorafgaand aan de influenzavaccinatie. De meeste mensen kunnen zonder probleem gevaccineerd worden. Er zijn een paar uitzonderingsgevallen:
- In geval van koorts mag u het Influenzavaccin pas halen als u geen koorts meer hebt, in geval van verkoudheid kan de influenzavaccinatie gewoon worden toegediend.
- Gebruikt u prednison dan adviseren wij u om de Influenzavaccinatie uit te stellen en te overleggen met uw huisarts.
- Bent u allergisch voor kippenei-eiwit of de antibiotica Gentamicine of Neomycine, dan kunt u een allergische reactie krijgen; overleg in dat geval met uw huisarts hoe u toch ingeënt kunt worden.
Ik ben of wil zwanger worden. Mag ik mij dan laten vaccineren?
Het advies voor deze doelgroep is volgens het RIVM om zich te laten vaccineren. VaccinatieZorg ondersteunt dit advies, maar raadt aan om dit via de eigen huisarts te regelen.
Komt er een arts of een verpleegkundige vaccineren?
VaccinatieZorg vaccineert uitsluitend met artsen! In sommige gevallen kan een vaccinatie leiden tot bijvoorbeeld een flauwte aanval of in zeer zeldzame gevallen een allergische reactie. Een arts weet dan precies hoe te handelen en kan eventueel medicamenten toedienen.