Over DTP

DTP

DTP - waar staat het voor en hoe raak ik besmet?
DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Een DTP vaccinatie wordt in de regel genomen om medewerkers te beschermen tegen Tetanus. Bij beroepen met een risico op verontreinigde verwondingen is er risico op tetanus.

Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie die Corynebacterium diphtheriae heet. Besmetting vindt plaats door een zogenaamde druppelinfectie bijvoorbeeld door ‘aanhoesten’.
Tetanus wordt veroorzaakt door het gif (exotoxine) van de bacterie Clostridium tetani. De tetanus bacterie kan langdurig overleven in aarde, ontlasting en straatvuil en kan via wondjes of verwondingen een infectie veroorzaken.
Polio is een virusinfectie die veroorzaakt wordt door één van de drie typen poliovirussen. Het virus komt binnen via de mond en wordt via de ontlasting verder verspreid.

Hoe ga ik besmetting tegen?
De DTP vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De meeste mensen geboren na 1950 hebben daarom de D(K)TP vaccinaties ontvangen tijdens hun kinderjaren. Deze vaccinatie wordt gegeven op 9-jarige leeftijd, waarna iemand 10 jaar beschermd is.

Wanneer uw medewerker al eerder gevaccineerd is tegen DTP, volstaat een enkele booster vaccinatie. Hierna is de medewerker weer 10 jaar beschermd tegen difterie, tetanus en polio. In alle andere gevallen is het mogelijk dat men meerdere DTP injecties krijgt toegediend. Ook daarna is men 10 jaar beschermd tegen difterie, tetanus en polio.

Tarieven

Het tarief voor een DTP vaccinatie is afhankelijk van het aantal te vaccineren medewerkers en het aantal locaties dat moet worden bezocht en een eventuele combinatie met andere vaccinaties (hepatitis A, hepatitis B, griep). Neemt u contact met ons op voor een advies en een offerte op maat.

PrikPunt

PrikPunt is het landelijke 24-uurs meld- en adviespunt van VaccinatieZorg voor prik-, snij-, bijt-, spat- of krabaccidenten op het werk. U bent met PrikPunt verzekerd van gedegen advies en zorgvuldige begeleiding bij een prikaccident.

Lees verder...

Beroepsrisico vaccinatie

In sommige beroepen komen medewerkers vaker dan gemiddeld in aanraking met allerlei bacteriën en virussen (biologische agentia). Daarmee is blootstelling aan biologische agentia een arbeidsrisico voor de organisatie.

Lees verder...

Griep? Geen grap!

Griep is een vervelende ziekte die je vaak dagenlang in bed houdt. Meestal loop je griep op aan het einde van de wintermaanden of soms aan het begin van de lente. Uiteraard is griep vervelend voor jezelf, maar ook voor iedereen om je heen.

Lees verder...