Werknemers
Elk jaar krijgt 10% van de Nederlanders griep. De griepvaccinatie beschermt daartegen. Uw werkgever heeft besloten om de griepvaccinatie binnen uw organisatie aan te bieden. Op deze pagina vindt u meer informatie over de griepvaccinatie en over hoe u zich hiervoor kunt aanmelden.
Waarom de griepvaccinatie?
Deelname aan de griepvaccinatie is volledig vrijwillig. Wij vinden het belangrijk dat u deze keuze weloverwogen kan maken. Daarom zetten we hieronder een aantal zaken voor u op een rij.
- Elk jaar krijgt 10% van de Nederlanders griep.
- Het griepvaccin is de beste manier om griep te vermijden. Het griepvaccin prikkelt namelijk het afweersysteem, waardoor het lichaam afweerstoffen aanmaakt. Door deze afweerstoffen bent u beter beschermd. Hierdoor neemt de kans dat u griep krijgt af. Wanneer u toch ziek wordt, is het verloop minder ernstig.
- De griepvaccinatie veroorzaakt geen griep! Het vaccin bevat geïnactiveerde virusdeeltjes, waardoor u geen griep kan krijgen van de vaccinatie.
- Pijn op de prikplek is de meest voorkomende bijwerking. Andere bijwerkingen zijn gelukkig weinig voorkomend.
- De griepvaccinatie vermindert de kans op griep. De werkzaamheid van het griepvaccin wisselt per jaar. Elk jaar bepalen deskundigen de samenstelling van het griepvaccin op basis van de verwachte dominante griepvirussen. Het ene jaar komt deze verwachting dichter bij de realiteit, dan het andere jaar.
- 7 gevaccineerde zorgmedewerkers kunnen besmetting van het griepvirus bij één patiënt voorkomen. Hoe meer van uw collega's de griepvaccinatie nemen, des te kleiner de kans dat u collega's, patiënten of cliënten besmet.
- Vragen over deze informatie? Stuur een mailtje naar griep@vaccinatiezorg.nl of bel naar 0486 - 41 72 72.
Ik wil de griepvaccinatie. Hoe meld ik mij aan?
Voor het verkrijgen van de griepvaccinatie doorloopt u de volgende stappen:
- Inschrijven – Om de griepvaccinatie te kunnen ontvangen moet u zich aanmelden. De persoon die de griepvaccinatie regelt binnen uw organisatie, kan u vertellen waar en hoe u zich kunt inschrijven.
- Gezondheidsverklaring – Voorafgaand aan het vaccinatiemoment vult u onze gezondheidsverklaring in. Dit is een korte vragenlijst over uw gezondheid. De arts checkt deze om te kijken of hij/zij overgaat tot vaccineren.
- Het vaccineren – De arts geeft de vaccinatie in de bovenarm, ongeveer 15 cm boven de elleboog. Het is handig om kleding aan te trekken waarbij de bovenarm makkelijk kan worden bereikt. Kies de arm die u het minst gebruikt, want de arm kan na de vaccinatie wat stijf aanvoelen.
Heeft u vragen over deze informatie of wilt u meer weten over onze producten en diensten? Neem dan contact op met het team van VaccinatieZorg.
PrikPunt
PrikPunt is het landelijke 24-uurs meld- en adviespunt van VaccinatieZorg voor prik-, snij-, bijt-, spat- of krabaccidenten op het werk. U bent met PrikPunt verzekerd van gedegen advies en zorgvuldige begeleiding bij een prikaccident.
Beroepsrisico vaccinatie
In sommige beroepen komen medewerkers vaker dan gemiddeld in aanraking met allerlei bacteriën en virussen (biologische agentia). Daarmee is blootstelling aan biologische agentia een arbeidsrisico voor de organisatie.
Griep? Geen grap!
Griep is een vervelende ziekte die je vaak dagenlang in bed houdt. Meestal loop je griep op aan het einde van de wintermaanden of soms aan het begin van de lente. Uiteraard is griep vervelend voor jezelf, maar ook voor iedereen om je heen.